Resepi Pavlova dan tips
bahan meringue:
4 biji telur putih
200 g gula castor
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh cuka makan (boleh ganti dengan jus lemon / cream of tartar)
1 sudu teh esen vanilla
bahan topping:
1/2 cawan whipping cream (non-dairy)
buah-buahan (strawberry, blueberry, kiwi) *ikut selera tekak
aku pernah tersilap beli whipping cream yg kotak kecik tu. nama sama, tapi lain jenis sbenarnya. yg tu lebih pekat n tawar dannn cepat cair. dan susah nak pukul xD
beli whipping cream jenis yg dalam gmbar ni. memang khas untuk topping. dah manis, tak payah tambah gula ok.
![]() |
contoh whipping cream yg sesuai (sumber)
resepi ni memang sesuai untuk orang yg suka makan manis2..sweet tooth orang panggil xD
kalau aku buat, aku kurangkan lagi gula tu.. selamat mencuba.
|
Comments
Post a Comment