Resepi Pavlova dan tips
bahan meringue:
4 biji telur putih
200 g gula castor
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh cuka makan (boleh ganti dengan jus lemon / cream of tartar)
1 sudu teh esen vanilla
bahan topping:
1/2 cawan whipping cream (non-dairy)
buah-buahan (strawberry, blueberry, kiwi) *ikut selera tekak
aku pernah tersilap beli whipping cream yg kotak kecik tu. nama sama, tapi lain jenis sbenarnya. yg tu lebih pekat n tawar dannn cepat cair. dan susah nak pukul xD
beli whipping cream jenis yg dalam gmbar ni. memang khas untuk topping. dah manis, tak payah tambah gula ok.
contoh whipping cream yg sesuai (sumber)
resepi ni memang sesuai untuk orang yg suka makan manis2..sweet tooth orang panggil xD
kalau aku buat, aku kurangkan lagi gula tu.. selamat mencuba.
|
Comments
Post a Comment